0 0.00Eur

Mirdzi ziemā kā vasarā - 8 ziemas ādas kopšanas padomi

Kas notiek ar jūsu ādu ziemā?

Filaggrīns, viens no svarīgākajiem proteīniem mūsu ādā, lai uzturētu barjeras funkciju un dabiskos mitrināšanas faktorus, ziemas laikā samazinās. Tas arī samazinās līdz ar vecumu un hormonālām izmaiņām. Apvienojumā ar sauso, auksto laiku, zemo mitrumu un iekštelpu apkuri, daudziem cilvēkiem izraisa sausumu un ādas stāvokļa pasliktināšanos.

5 izplatītākās ziemas ādas problēmas

Ādas mitruma palielināšana ir viens no galvenajiem komponentiem tās veselības saglabāšanai ziemas laikā. Tālāk ir aprakstītas piecas izplatītas ādas problēmas, kas var pasliktināties tieši šajā laikā.

1. Atopiskais dermatīts - ekzēma

Atopiskais dermatīts jeb atopiskā ekzēma ir niezoša, hroniska vai hroniski recidivējoša iekaisīga ādas slimība. Tas ir stāvoklis, kad āda neizdala pietiekami daudz virsmas lipīdu (dabiskos ādas mitrinātājus), tāpēc tā ir sausa. Rezultātā daži alergēni un kairinātāji, piemēram, spēcīgi veļas mazgāšanas līdzekļi vai mājas putekļu ērcīte, var iekļūt ādā, kur tie izraisa niezi un iekaisumu. Atopiskā ekzēma izraisa niezošus un parasti sarkanus ādas plankumus, bieži zīdaiņiem uz sejas un vecāku bērnu ādas krokās ap elkoņiem, plaukstas locītavām un ceļgaliem. Auksts, sauss laiks var izraisīt ekzēmas uzliesmojumus ziemas periodā.

2. Psoriāze

Psoriāze jeb zvīņēde ir bieži sastopama hroniska, iekaisīga ādas slimība, kas saistīta ar ādas virsējā slāņa šūnu, kuras sauc par keratinocītiem, paātrinātu un nekontrolētu dalīšanos. Lai arī psoriāze var būt iedzimta un var attīstīties dzīves laikā, tā nav lipīga ādas slimība un tā neizplatās no viena cilvēka uz otru. Visbiežāk sastopamās psoriāzes vietas ir ceļgali, elkoņi un galvas āda. Auksts laiks un samazināts saules starojums var izraisīt psoriāzes pasliktināšanos ziemas periodā.

3. Rozācija

Rozācija, saukta arī par acne rosacea, ir ļoti bieži sastopama hroniska, bet joprojām ne līdz galam izprasta ādas slimība, kas galvenokārt skar sievietes. Tai ir visai dažādas izpausmes – sākot no viegla, pārejoša sejas apsārtuma vaigu daļā, uz pieres, zoda un deguna slimības sākuma stadijās līdz izteiktām ādas problēmām. Ja rozācija netiek ārstēta, tā var izraisīt neatgriezeniskus ādas un acu zonas bojājumus. Auksts laiks ir zināms rozācijas izraisītājs.

4. Keratosis Pilaris

Keratosis nozīmē, ka ir pārāk daudz keratīna, un pilaris jeb pilus – ka ir iesaistīti mati, tātad atmirušas ādas šūnas uzkrājas un nosprosto matu folikulus. Tā ir pavisam nekaitīga slimība un parasti rada tikai estētisku defektu. Keratosis pilaris var attīstīties jebkurā ķermeņa daļā, kur aug mati, bet visbiežāk to novēro augšdelmu ārējā virsmā, uz kājām visā to garumā, kā arī reizēm uz sēžas. Āda ir izteikti sausa, raupja un atgādina zosādu. Tie bieži ir paliek izteiktāki, kad āda ir sausa, piemēram, ziemā.

5. Reino slimība

Reino sindroms jeb Reino slimība ir perifērās asinsrites traucējumi, kas dažos ķermeņa apgabalos, kā, piemēram, roku un kāju pirkstos, rada nejutīgumu un aukstuma sajūtu, ko parasti veicina zema temperatūra (aukstums) vai stress. Reino sindroma gadījumā mazākās artērijas, kas apasiņo cilvēka ādu, sašaurinās, tādējādi traucējot arī asins cirkulāciju augstāk minētajos ķermeņa apgabalos (tā sauktās vazospazmas).

Ziemas ādas kopšanas nozīme

Samazinoties āra gaisa temperatūrai, jums nav nepieciešams nomainīt visu savu ādas kopšanas rutīnu. Tomēr jums vajadzētu vairāk koncentrēties uz mitrinošākiem produktiem un samazināt kairinošo produktu daudzumu, lai cīnītos pret sausumu, ko neizbēgami rada ziema.

1. Regulāra ādas mitrināšana

Biezie, mitrinošie krēmi, kas satur keramīdus, hialuronskābi un petrolatumu, palīdzēs saglabāt un noturēt mitrumu jūsu ādā. Izvēlieties biezākus krēmus, nevis vieglos losjonus vai fluīdus — jo biezāks ir mitrinātājs, jo labāk.

2. Nomainiet savu parasto sejas tīrīšanas līdzekli uz mitrinošāku

Ziemas mēnešos izvairieties no skarbiem sejas tīrīšanas līdzekļiem. Parasti jebkurš tīrīšanas līdzeklis, kas padara jūs “perfekti tīru”, atņem ādai dabisko mitrumu. Ikdienas tīrīšanai un kosmētikas noņemšanai izmantojiet maigus, mitrinošus tīrīšanas līdzekļus, kas nesatur smaržvielas.

3. Ierobežojiet dušas ilgumu un samaziniet temperatūru

Ziemas laikapstākļi rada vēlmi pēc ilgām, karstām dušām, taču karstais ūdens vēl vairāk sausinās jūsu ādu. Ierobežojiet dušas ilgumu līdz 15 minūtēm un mazgājieties remdenā ūdenī, lai izvairītos no ādas kairinājuma. Kā arī mazgājot seju, ūdens temperatūrai jābūt zemākai kā dušas laikā. 

4. Izvairieties no skarbiem skrubjiem un smaržīgiem produktiem

Švammes, beržamie cimdiņi un skrubji var kairināt sausu ādu un izraisīt ekzēmas uzliesmojumus. Izvairieties no to izmantošanas, ja jums jau ir bijusi ekzēma vai sausa āda. Izmantojiet ziepes un ķermeņa mazgāšanas līdzekļus bez papildus aromātiem.

5. Jums joprojām ir nepieciešams saules aizsargkrēms

Lai gan saules UVB stari ziemā nav tik spēcīgi, UVA stari joprojām ir klātesoši. Nemaz nerunājot par to, ka saules stari tiek cauri mākoņiem un atstarojas no sniega var izraisīt nopietnus saules apdegumus pat tad, ja ārā nav saulains laiks. Neaizmirstiet katru rītu uzklāt SPF 30+ un atkārtoti to uzklāt, ja piedalāties kādās āra aktivitātes. Katru rītu izmantojiet ikdienas sejas mitrinātāju ar pievienotu saules aizsargkrēmu.

6. Ņemiet visur līdzi lūpu balzamu

Pasargājiet sausas lūpas no sasprēgāšanas un saules apdegumiem ziemas prieku laikā. Katru rītu un visas dienas garumā izmantojiet mitrinošu lūpu balzamu ar SPF, lai nostiprinātu mitrumu.

7. Dzeriet daudz ūdeni

Āra temperatūrai pazeminoties, var kļūt grūtāk uzturēt hidratāciju. Ziemas mēnešos ķermenis prasa mazāk ūdeni un daudzi nezina, ka arī aukstā laikā pastāv dehidratācijas iespējamība. Ir svarīgi dzert siltu ūdeni, tējas un ēst zupas, lai ķermenim būtu vieglāk uzturēt temperatūru. Negaidiet krasus rezultātus, taču dzerot daudz ūdeni ir iespējams nedaudz mitrināt ādu arī no iekšienes.

8. Kārtīgi izgulieties

Ziemas laikā ir nepieciešams vairāk miegs nekā parasti. Ķermenis pieprasa par aptuveni 1.75 līdz 2.5 stundām vairāk miega nekā parasti. Dienas kļūst īsākas un, diemžēl, samazinātā saules iedarbībā var būtiski ietekmēt jūsu diennakts ritmu, liekot jūsu ķermenim ražot vairāk melatonīna. Gala rezultāts: Jūs biežāk jūtaties nogurusi. Iekļaujiet savā ādas kopšanas rutīnā arī vismaz 7-10 stundas miega.

Seko aktualitātēm arī sociālajos tīklos

Lādējas